De voor en nadelen van ondernemen.

Ondernemen is leuk! Tenminste als je er een type voor bent. Heb je wel eens overwogen ondernemer te worden? Hieronder geven we een beeld van de voor- en nadelen van ondernemen en als je nog geen ondernemer bent, besluit je misschien wel er een te worden na het lezen van deze blog!

De voordelen van ondernemen:
Vrijheid. Je hebt de vrijheid om zelf de uren in te delen, zelfs keuzes te maken, wel of niet over te werken enzovoort.
Eigen verantwoordelijkheid.  Jij bent voor een groot deel verantwoordelijk voor je eigen succes. Als je keuzes maakt waar je achterstaat (al dan niet met ondersteuning van een bedrijfsadviseur) dan ben jij ook die gene die profiteert als deze keuzes goed uitpakken.
Financiële onafhankelijkheid. Als je je bedrijf goed opzet en keuzes maakt die leiden tot meer winst, zal je hier ook financieel van profiteren. En dan te bedenken dat in sommige gevallen het bedrijf gewoon door kan draaien als je zelf niet aanwezig bent! Dus zorg dat je de juiste keuzes maakt en vier 6 maanden per jaar vakantie (geintje natuurlijk!).
Afwisseling en uitdaging. Je kunt als ondernemer alles binnen je eigen bedrijf oppakken (voor zover je de kennis hebt of deze nog aan het opdoen bent). Dat betekent dat er altijd wel iets nieuws te leren is of een andere taak die opgepakt moet worden. Ondernemen betekent in ieder geval nieuwe dingen proberen en af en toe falen mag gerust!

Helaas, ondernemen kent niet alleen voordelen. Ook de nadelen zou je moeten afwegen als je overweegt te gaan ondernemen.
Je hebt geen vangnet. In de vorm van een WW uitkering als het niet werkt, je bent zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (en dat is duur). Zeker in het begin heb je te dealen met een vorm van financiële onzekerheid.
Je werkt als ZZPer veel alleen. Lunchen met je collega, even sparren met een collega dat zit er niet altijd in. Geen zin in een taak? Jammer je kunt het niet afschuiven op iemand anders (tenzij je natuurlijk je boekhouding aan ons uitbesteedt).
Risico. Het risico van ondernemen krijg je er gratis bij. Wat als er geen opdrachten meer zijn, wat als je onderneming niet loopt, wat als Corona gebeurt?
Tijdsinvestering. Het is zowel een voordeel als een nadeel maar ondernemen is over het algemeen geen 9 tot 5 baan. Wil je graag binnen komen op kantoor, je werk doen, en om 5 uur weer naar huis en vrij zijn? Dan is ondernemen waarschijnlijk niks voor jou.

De conclusie is wat ons betreft dat ondernemen ontzettend leuk is! Maar je moet er wel het type voor zijn. Spreken de voordelen je meer aan dan de nadelen je afschrikken? Ga ervoor! En als je ondersteuning nodig hebt kun je bij Be Innovative terecht voor bedrijfsadvies op maat.

By |2020-10-20T07:24:40+00:00oktober 20th, 2020|Geen categorie|